Puhun muutoksesta – itsellenikin oli vaikeaa muuttua

Kun joutuu itse muuttumaan niin todella ymmärtää, miten vaikeasta asiasta sitä päivittäin paasaa eri areenoilla. Aloittaessani EMBA-opintojani Aalto Yliopistossa kolme vuotta sitten olin juuri vähän aikaisemmin päättänyt siirtyä syrjään Ambientian toimitusjohtajan tehtävästä, jota olin tuolloin hoitanut jo 23 vuotta. Päätös tuntui tuolloin haastavalta, mutta muutoksen hetken todella koittaessa se olikin vielä paljon raastavampaa. Olin aloittanut tehtävässä perustaessani yrityksen 18 vuotiaana, ja paljon muuta työuralleni ei ole edes mahtunut.

Muutos lähtee omasta persoonasta

Opinnot aloittivat tietysti sisäisen pohdinnan omasta suunnasta, tarkoituksesta ja kiinnostuksen kohteista. Voisi sanoa, että yksi oleellisimmista opeista oli oman persoonan, omien tavoitteiden, rajoituksien ja mahdollisuuksien ymmärtäminen. Tätä harjoitettiin koko reilun kahden vuoden ajan aktiivisesti, ja siitä kirjoitettiin lukemattomia kertoja. Silloin se ajoittain turhautti, mutta lopussa ymmärsi, että muutos lähtee aidosti itsestä ja omasta persoonasta.

Itselleni selkeytyi, että haluan olla käytönnön tekemisen johtaja – kädet savessa konkreettisen tekemisen äärellä. Tykkään hallitustyöstä, ja olen siinä mielestäni hyvä, mutta päivätyössäni minun täytyy olla ratkomassa monimutkaisia ongelmia ja viemässä organisaatiota eteenpäin.

Mitä seuraavaksi?

Jätettyäni yli kaksi vuosikymmentä kestäneen tehtäväni sivuun pystyin paremmin pohtimaan, mitä haluan tehdä seuraavaksi. Seuraavan askeleen osalta jouduin kuitenkin käymään kovasti keskustelua lukuisia minua sparranneiden henkilöiden osalta. Paljon olen kieltämättä ehtinytkin sitten tehdä. Olen aktivoinut eri hallituksissa, keynote-puhujana, moderaattorina, startup-yrittäjänä sekä lukuisissa verkostoissa.

Haluan tehdä hyviä asioita ja jakaa ajatuksia

Perustaessani kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia konsultoivan Double Round Oy:n pystyin kokemaan paitsi merkityksellisyyttä planeetamme osalta myös suurta intoa minulle täysin uudella toimialalla operoivan yrityksen aloittamisesta ja kehittämisestä.

Minua on aina ajanut eteenpäin halu jakaa osaamista, tietoa ja tehdä asioita fiksummin. Yrityksien ongelmien ratkaiseminen ja tavoitteiden muuttaminen tuloksiksi kiehtoo minua. Kun kuulin kolme vuotta sitten strategisen johtamisen mallista nimeltä OKR (Objects and Key Results), innostuin heti. Otin mallin tuolloin kolleegojeni kanssa Ambientialla käyttöön, ja tilasin siihen liittyvän pilvipohjaisen työkalun koko organisaation käyttöön. Tässä kohtaa tieni Tangible Growth Oy:n kanssa kohtasi ensimmäisen kerran.

Strategian kirjoittaminen ei ole se vaikein osuus

Ehkä vaikeimpia kohtia yrityksien kasvattamisessa on strategian toteuttaminen. Sen laatiminen tuntuu usein vaikealta, mutta toimeenpano sitten vasta haastavaa onkin. Miten ensin tiivistää oleellinen tavoitteeksi, johon ollaan matkalla ja sitten muuttaa se ihmisille konkreettiseksi tekemiseksi. Voi olla hyvin vaikeaa nähdä, miten asiakaspalvelutiskin takana voisi vaikuttaa yhtiön suurempaan markkinaosuuteen vaikkapa Pohjois-Euroopassa. Tämänkaltaista pulmaa Tangible Growth on osaltaan ratkomassa, ja siihen minä päätin lähteä mukaan.

Tätä ennen tiemme ristesivät myös kohdassa, jossa Tangible Growth rakentamat kanvaspohjat sopivat täydellisesti käyttööni muutosjohtajana. Tarvitsin pohjat organisaatioiden muutoksen, kulttuurin ja roadmapin määrittelyyn. Käytän niitä tyypillisesti asiakkaiden johdon sekä hallituksen kanssa yhteisissä työpajoissa. Niistä on tullut verraton apuväline mietittäessä kunnianhimon tasoa, tavoitteita ja oikeaa tapaa kullekin organisaatiolle toteuttaa omaa muutostaan.

Askel vai hyppy?

Minulle ehdotettiin vuoden 2021 lopulla, että tulisin mukaan TG:n tiimiin kasvattamaan yritystä. Innostuin ajatuksesta, mutta samaan aikaan tuntui myös vaikealta siirtyä poispäin itse perustamastani yrityksestä, jossa oli toiminut valtavan kauan. Päätin kuitenkin ottaa tuon uuden strategisen askeleen urallani ja aloittaa keväällä 2022 Tangible Growth Oy:n muutos- ja kasvujohtajana sekä osakkaana. On mahtavaa päästä mukaan kokeneeseen tiimiin, joka tekee työtä erittäin korkealla kunnianhimon tasolla.

Muutoksen tekeminen on vaikeaa ja tässä kohtaa hyppyni oli vielä hieman pehmeämpi eli jatkan edelleen myös Ambientian ja Double Roundin parissa, mutta aikaisempaa vähäisemmällä ajalla.

Ville kuvattuna historiallisessa Hämeen linnassa. Kuva: Niko Kauria.

Vain muutos on pysyvää – siksi tarvitaan muutoskyvykkyyttä ja kasvuhalukkuutta. Kiitokset kaikille minua kannustaneille ja muutoksessa tukeneille henkilöille. Teidän avullanne olen saanut paljon uusia asioita käyntiin!